Att tänka på vid datorköp

 

De allra flesta behöver en dator för att kunna utföra vissa göromål, oavsett om det handlar om arbetsuppgifter eller rent nöje. Det är det som man tänkt använda sin dator till som styr vilken variant man ska välja. Är man inte alls insatt i de olika begrepp som finns och som beskriver en viss dators egenskaper, är detta inte alltför lätt. Här kommer vi i korthet redogöra för de vanligaste, och viktigaste, begreppen i detta sammanhang.

  • Processor. Detta är datorns ”hjärna” som avgör hur mycket som går att köra samtidigt utan att datorn ska bli trött och seg.
  • Arbetsminne (RAM). Det handlar också om kapacitet och är i kombination med processorn viktigt för att kunna klara att köra flera program, eller ett särskilt tungt sådant, samtidigt. Ju mer RAM desto bättre, men 8 Gb räcker i de flesta fall.
  • Skärmupplösning. Här rekommenderas en kapacitet på 1080p, eller full HD.
  • Hårddisk. Här handlar det mycket om hur stort behov man har av lagring, det vill säga hur mycket man behöver spara på datorn. I exempelvis en bärbar dator idag varierar det mellan i huvudsak 128 Gb till 1 Tb (1000 Gb).