Det viktigaste du behöver veta om bredband

Numera sköts väldigt många olika saker över internet, och de flesta behöver någon form av uppkoppling för att kunna göra bankärenden, beställa saker, läsa nyheterna eller kontakta vänner och familj. Om du ska flytta är möjligheterna att ha bra internetservice på din nya adress bland det första du bör se över. Det finns ett antal tekniska alternativ som alla passar olika bra beroende på hur mycket och hur snabb surf du behöver. I den här texten ska vi kort gå igenom de vanligaste alternativen så att du kan avgöra vad du bör satsa på.

De flesta behöver wifi

När det gäller fast uppkoppling finns det två vanliga alternativ idag: ADSL och fiber. ADSL är betydligt äldre teknik som bygger på det gamla telefonnätet av koppartråd. Din router kopplas in i telefonjacket och du kan få hastigheter upp till ungefär 100 megabit per sekund. Fiber är relativt ny teknik som är en del av en enorm utveckling av vår infrastruktur. Fiberoptiska ledningar används för att kunna skicka och ta emot stora mängder data betydligt snabbare än tidigare. Om du bor i en villa som ännu inte är ansluten till fibernätet så är det du och dina grannar som måste stå för kostnaden för inkopplingen i det nya nätverket, vilket kostar en del pengar. Om du funderar över om du har råd kan du kika in på finansly.se för att få tips om privatekonomin.

Kostnaden för att gräva och installera de fiberoptiska kablarna kan ses som en investering eftersom det kommer att öka ditt hems värde. Det gamla kopparnätet kommer förr eller senare att tas ur drift och fiber kommer att vara nödvändigt. Att ägna sig åt streaming, spel eller annan datakrävande aktivitet är dessutom opraktiskt med ADSL på grund av den begränsade hastigheten, speciellt om ni är flera i hushållet som ska dela på den surfhastigheten ni har. Om du planerar att bo länge i ditt nya eller gamla hem utan fiber så är en uppgradering värd att fundera på.

Dags att gräva fiberkabel?

Den som behöver hjälp att betala installationen av fiber kan ha möjlighet att få ta del av ett bidrag från staten. Bidraget ges om installationen kan hjälpa många, till exempel om fiberkablarna dras till en hel by eller liknande. vad som gäller vid ansökan om ekonomiskt stöd för fibergrävning kan du läsa om på jordbruksverkets hemsida, där hittar du även länkar till själva ansökan. Fiber är framtidens infrastruktur, så det är en investering i ditt hem och ditt närområde.