Planerat åldrande: Din teknik dör i förväg

Planerat åldrande heter det när företag skapar en tickande klocka i tekniken. Det här innebär att dina vitvaror, din mobil, din dator och dina glödlampor har ett inbyggt förfallodatum. Det låter kanske lite konspiratoriskt, men faktum är att det är ett smart knep.

Historien om planerat åldrande

Planned Obsolescenceär det engelska ordet för planerat åldrande. Det började redan under 20-talet, när man lanserade nya bilar för att uppmana folk att uppdatera sig varje år. Det här kanske låter ganska rimligt. Men egentligen var dessa ”nya” bilar endast en fasad, och på insidan fanns en gammal motor. Det var alltså inget annat än ett affärsknep.

Under 40-talet började man producera glödlampor som hade ett planerat slut. Om vi ponerar att lampan kunnat hålla i två månader, så höll den bara en. Det här var såklart helt i sin ordning, då folk var tvungna att springa till butiken och köpa nya hela tiden. Resultatet? Mer pengar åt företagen.

Planerat åldrande i modern tid

Idag är planerat åldrande en helt vanlig del av det konsumtionssamhälle vi lever i. Konceptet är lika självklart som luften vi andas och mobilen vi har i handen.

Men det betyder inte att alla är nöjda med detta faktum. Som exempel har Apple anmälts för sitt planerande åldrande på iPhones. Många känner sig lurade på både pengar och dignitet. Ingen gillar att bli förd bakom ljuset, och dessutom förlora pengar på det.

Man har även kommit på knep för att undvika att bli lurad. När bläckpatronen ”tagit slut” har vissa kommit på att man kan vrida tillbaka rotationen, och då finns det bläck kvar att använda. Men det knepet kanske inte är användbart när det kommer till mobiler och kylskåp. Om du exempelvis gör fakturaköp med din dator, kan det vara bra att hålla koll på datorns livslängd. Annars riskerar du att bli utan både dator och data.

Är det fel?

När man söker på ”planerat åldrande” kommer följande fråga upp: Är det lagligt? Svaret är i grund och botten ja. Det är svårt att hitta konkreta bevis för konceptet. Och det är svårt att avgöra om en produkt är färdiganvänd på riktigt, eller på låtsas. Rent moraliskt är det upp till var och en att fundera över om det känns okej.

Vems fel är det?

Egentligen var det ingen och allas idé. Det planerade åldrandet är en naturlig följd av samhällsutvecklingen vi har haft. Om företagen tjänar pengar på konsumenten, är det ett smart trick att förstöra deras produkter så de kommer tillbaka efter mer. Sedan kan man fundera över följande: Om de flesta är medvetna om att deras teknik har ett förfallodatum, varför hör vi inte mer om det? Svaret kanske ligger i människans obotliga shoppinglust. Vi älskar att stå i kö för en ny iPhone. Och vi älskar att hoppa på rådande trender. En föråldrad produkt, är en irrelevant produkt. Och det gäller människan också.