Starta företag inom IT

Går du i tankarna att starta ett eget företag inom IT, men kanske inte riktigt vågar att ta steget fullt ut av en mängd olika anledningar? IT är framtiden och ett snabbt växande område att arbeta inom, det är med andra ord ett säkert kort att satsa på. Vart ska man egentligen börja när man vill starta ett företag inom IT? Det är egentligen inte så svårt att göra, har man en idé om vad företaget ska handla om så är det bara att sätta igång och ta tag i nästa steg. Det finns massvis med bra information att hitta överallt som hjälper dig att starta ditt företag. Är man lite osäker på hur man kommer att bli som chef så finns det även hjälp för det. Genom en tre dagar lång utbildning kan du bli den bästa chefen och lära dig allt om rollen som chef, delegering samt planering och prioritering.

Skapa ett företag

Att starta ett företag kan på många sätt vara lite svårt i början, men på Skatteverkets hemsida kan du läsa om allt du behöver göra i uppstarten – allt från att skapa en affärsplan, att registrera ditt företag till att få hjälp med ekonomin. Börja med att skapa en affärsplan och svara på frågorna: vad är ditt företags syfte? Vilken är min målgrupp? Finns det ett behov av min produkt/tjänst? Hur ska jag få in pengar? Ansök sedan om godkännande för F-skatt. Nästa steg är lokal. Kanske har du möjlighet att styra ditt företag i uppstarten. Det funkar i ett tag men har du planer på att anställa folk så behövs det mer plats. Se dig om i ditt område om det kanske finns nån mindre yta att hyra, kika i platsannonser och prata med kontakter. När det kommer till att börja anställa så finns det flera möjligheter att söka folk, via annons i lokala tidningen, arbetsförmedlingens blocket jobb till exempel. Blanketter till att registrera dig som arbetsgivare bland annat hittar du på Skatteverkets hemsida.

Hur blir jag som chef?

Du har bestämt dig och står där och har alla idéer färdiga, papperen är inskickade och klara! Är du osäker på om du har lärt dig allt för att kunna bli en ledare så finns även här proffsig hjälp att få. ”ny som chef” är en ledarskapsutbildning där nyblivna chefer, eller de som går i tankarna på hur man blir en bra ledare, har möjlighet att gå en tre dagars utbildning och på så vis lära sig allt om vad som förväntas som chef. Kursen tar upp ämnen som rollen som chef och ledare, delegering, vikten av tydliga mål, arbetsmiljö, chefens ansvar och tydlighet genom feedback bland annat. Det bästa av allt är att inga särskilda förkunskaper behövs så det är bara att sätta igång med utbildningen och ditt företagande. En viktig del av att driva ett företag är ju trots allt att kunna vara en bra ledare! Stort lycka till med ditt företag!