Vattentät teknik

I vår digitala värld är behovet av vattentät teknik större än någonsin. Vi är beroende av att vår digitala utrustning kan vara med oss i vått och torrt, utan att komma till skada. Det har naturligtvis de stora digitala jättarna hörsammat, och nu forskas det på vattentät teknik i alla läger. Exempelvis har Apple lämnat in ett patent på ny teknik som sägs vara självläkande plast som man kan använda för att göra enheter vattentäta. Främst använder man sig av nano-material för att hålla digitala enheter skyddade från fukt och väta, vilket är ett material som är tusen gånger tunnare än ett hårstrå! Det betyder att skyddet är så tunt att det inte är vare sig märkbart eller synligt för det mänskliga ögat.

Vattentäta datorer är här

Under konferensen Reinvent i Las Vegas, USA, visade företaget Amazon Web Services upp en av sina nya tekniker på ett okonventionellt sätt. I ett akvarium presenterade de en vattentät dator som inte bara tål väta, utan även sägs klara av en direkt explosion. Hårdvaran, som de kallar Snowball Edge, är framtagen för att matcha de behov industrier som opererar på avlägsna platser kan ha, särskilt där molntjänster inte är tillgängliga. Inom det maritima används också teknik som gör datorer vattensäkra, oftast med ett stålhus som skyddar datorn. Det går även att använda sig av något som heter konform beläggning som bildar ett skikt som ger ett effektivt skydd på de delar av datorn man behöver vattensäkra. Den här typen av behandlingar för att skapa vattentäta datorer är både extrema och kostsamma, vilket gör att det nog dröjer innan privatmarknaden kan ta del av en dator som är helt vattentät.

Vackra bilder under vatten

Är du intresserad av att fotografera under vatten? En undervattenskamera tar bra bilder såväl i vatten som på land, och behöver inte kosta skjortan. De bör förutom att vara vattentäta även vara lätta att använda, vara stöttåliga och gärna även ha en bra skakningsdämpare. Som tur är finns det en mängd modeller att välja mellan, och den vattentäta tekniken för kameror är såpass utvecklad att du kan låta valet falla på finesser snarare än vattentålighet. Det kan vara värt att veta att ett ljusstarkt objektiv kan vara att föredra, då ljusförhållandena under vatten inte alltid är de bästa. Kameror går även att komplettera med ett undervattenshus som gör att den tål både fukt och stötar. Så vill du ta reda på vad som händer under ytan och föreviga, det så finns tekniken redan tillgänglig idag.